LIVE TEXT | Război în Ucraina. Luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională, transmite Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională, transmite Zelenski

Este a 434-a zi de război la scară largă în Ucraina. Liderul ucrainean le-a transmis cetățenilor săi că urmează o perioadă în care Ucraina va fi foarte activă la nivel internațional.

FOTO Profimedia

UPDATE 04:00 Avioane de luptă Aliate au urmărit un avion de patrulare rusesc deasupra Atlanticului de Nord

Avioane de luptă ale NATO au intervenit duminică pentru a urmări un avion rusesc de patrulare maritimă care a încălcat normele de siguranţă aeriană deasupra Atlanticului de Nord, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică - transmite Reuters.

''Aeronava (rusă) nu respecta regulile internaţionale de siguranţă aeriană şi putea reprezenta un pericol pentru alte aeronave din regiune'', a comunicat comandamentul aerian al NATO într-un mesaj pe rețelele de socializare.

UPDATE 03:00 Zelenski: Luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională

Liderul ucrainean le-a transmis cetățenilor săi că urmează o perioadă în care Ucraina va fi foarte activă la nivel internațional. Vor urma evenimente care implică negocieri dar și pentru consolidarea apărării. Cel mai probabil se gândește la următorul summit NATO unde dorește să primească garanții sigure de securitate, dar și o dată clară pentru aderarea Ucrainei la NATO.

„Va fi multă muncă de negociere, vor fi evenimente internaţionale care ne vor consolida apărarea. Lucrăm la toate. Astăzi, am avut mai multe întâlniri cu privire la ceea ce este planificat pentru această săptămână şi pentru viitorul apropiat”, a menţionat liderul ucrainean.

Zelenski a făcut o mică aluzie și la contraofensiva împotriva rușilor, dar a precizat că planurile sunt secrete.

„Este clar că aceasta este o şedinţă închisă, detaliile sale nu sunt făcute publice. Dar, la fel ca şedinţele Statului Major, cabinetul militar lucrează, de asemenea, în mod regulat pentru a sincroniza cele mai importante acţiuni defensive şi active ale noastre”, a spus Zelenski.

Ucraina, pregătită să înăsprească sancțiunile împotriva rușilor

Volodimir Zelenski a anunțat, în timpul discursului de marți seară, că este pregătit pentru înăsprirea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei, atât cele proprii, ucrainene, cât şi cele comune cu partenerii.

„Monitorizăm îndeaproape modul în care statul terorist încearcă să eludeze sancţiunile, înregistrând fiecare astfel de direcţie şi colaborând cu partenerii noştri pentru a o bloca. Pregătim un pachet mare de sancţiuni. Decizia va fi luată în curând”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 02:00 Uniunea Europeană îşi propune să crească la un milion producţia sa anuală de obuze

Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurile naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina, transmite AFP.

"Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creştem capacitatea de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa", a asigurat marţi comisarul pentru industrie Thierry Breton.

Această propunere este cea de-a treia fază a planului de acţiune aprobat la sfârşitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puţin un milion de obuze de 155 mm forţelor ucrainene şi pentru a reface stocurile strategice ale ţărilor europene, dintre care unele sunt aproape epuizate.

Instrumentul financiar va pune la dispoziţie 500 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane din Fondul European de Apărare. El va face posibilă cofinanţarea investiţiilor producătorilor pentru a creşte producţia fabricilor acestora din UE. Este vorba de aproximativ 15 companii care produc muniţie în 11 state membre, potrivit Agerpres.

UPDATE 00:00 Un act de sabotaj a provocat deraierea unui tren de marfă într-o regiune rusă din apropierea Ucrainei

Un act de sabotaj a provocat marţi deraierea unui tren de marfă în regiunea rusă Briansk, situată la graniţa cu Ucraina, a anunţat marţi operatorul Căilor Ferate Ruse, adăugând că aproximativ 20 de vagoane au ieşit de pe şine, relatează Reuters.

Acesta a precizat într-un comunicat că deraierea a fost cauzată de "interferenţe neautorizate", fără a oferi mai multe detalii.

Luni, un tren a deraiat în aceeaşi regiune în urma unei explozii, după cum a anunţat guvernatorul local.

Daea: România a interpretat corect legal şi în beneficiul fermierilor situaţia creată în contextul războiului din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marţi că niciun contract comercial cu patru produse agricole - grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui - nu se mai poate încheia între agenţii economici din Ucraina şi România, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a unor măsuri excepţionale privind importurile de astfel de produse din Ucraina.

"A apărut marţi în Jurnalul Oficial regulamentul prin care se instituie norma juridică de stopare a importurilor la cele patru produse - grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui - în cele cinci state.

După un maraton al dialogului instituţional între România şi Comisia Europeană, aşa cum se putea prevedea, Comisia a intrat în dispozitivul legal de a decide într-un domeniu care-i aparţine, făcând astfel regulă în piaţă, printr-o normă juridică unitară care vizează cele cinci state ce au fost şi sunt afectate de afluxul de cereale din Ucraina.

Decizia este până pe 5 iunie, asta înseamnă că de azi încolo niciun contract comercial dintre agenţii economici din Ucraina şi din România nu se poate încheia. Rămân coridoarele pentru tranzit, dar importul pentru produsele care urmează a fi comercializate spre România şi importurile se opresc.

Pe 5 iunie, urmare a faptului că atunci va intra noul regulament în funcţiune, se va analiza situaţia pe piaţă şi se vor lua măsurile care se impun. România a interpretat corect legal şi în beneficiul fermierilor situaţia creată în contextul războiului din Ucraina", a declarat, marţi seara, pentru AGERPRES, Petre Daea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!